DİNDE ZORLAMA VAR MI
Dinde zorlama veya mahalle baskısı denince,önce ne anladığımızı ortaya koymamız gerekmektedir. Din seçiminde mi?Yoksa dini yaşamada mı? Eğer kastettiğimiz şey din seçimiyse;yani bir insan, ister hıristiyan ister yahudi isterse de müslümanlığı tercih etmek isterse onlar
İstedikleri dini seçmekte özgürdürler. Hiç bir insana inanmadığı bir dini dayatmaya hiç kimsenin hakkı yoktur.
Buna işaret eden bir ayette”
Dinde zorlama (ve baskı) yoktur. Şüphesiz,hak ile batıl apaçık ayrılmıştır. Artık kim tağutu tanımayıp Allah'a inanırsa, o, kopması mümkün olmayan sapasağlam bir kulpa yapışmıştır; Allah, işitendir, bilendir. (2/256)
Allah katında Hiç şüphesiz din, İslam'dır. (3/19) Kim İslam'dan başka bir din ararsa ondan asla kabul edilmez. O, ahirette de kayba uğrayanlardandır. (3/85)diye buyrularak,din tercihi konusunda herkesin özgür olduğu dileyen kimselerin iman ederek kendisini ateşden koruyabileceği vurgulanmaktadır.
Gelelim aynı dini yaşayan müslümanlar arasında,dini emirleri yerine getirme hususunda zorlama var mı?
1-Anne babanın çocuklarını zorlaması.
Anne yada babanın ilahi emir ve yasakları uygulamaları yada gayri ahlaki davranışlardan uzaklaşmaları için,çocuklarına en uygun biçimde baskı yapmaları mecburiyettir.
Bu baskı bazen pisikolojik,bazan maddi,bazen de fiili dayak olabilir.
Önemli olan yapılan baskının mutlaka geçerli bir mazeretinin olması ve caydırıcı bir özelliğinin bulunması gerekmektedir.
Böylece çocuğa fiziksel ve piskolojik zarar vermeden, zorlama yapılabileceğini yüce yaratıcımız şöyle ifade etmektedir”
Kendinizi ve çoluk çocuğunuzu
Ateşten koruyun ;onun yakıtı,insanlar ve taşlardır;üzerinde çok sert ve çok şiddetli melekler vardır.” (10/27)
İşte bu ayet,endeğerli varlığımız olan çocuklarımızı ve ailemizi,içinden çıkışı olmayan cehennemden korumamız gerektiğini bizlere emretmektedir.
İşte bu ilahi buyruk karsısında cocuklarımıza vereceğimiz cezalar,onların daha büyük ve telafisi mümkün olmayan cezalardan korunması içindir.
Mesela benim babam, küçük kardeşimin elini sobanın ılık yerine dokundurarak kardeşimi korkuturdu ve kardeşim korkarak ağlardı.
Bu ona küçük bir cezaydı.Çünkü kardeşim durmadan yanan sobanın üzerine atlardı.
Eğer babam ona bu küçük cezayı ona vermeseydi,belkide kardeşim yanan sobaya sarılacak ve telafisi mümkün olmayan yanıklar meydana gelecekti.
eğer çocuklarımızda ilahi buyrukları yerine getirmezlerse o zaman onlara gerektiği ölçüde baskı ve zorlama yapılmalıdır.
Buna işaret eden bir ayette” Biz onlara, olur ki dönerler diye, azabın en büyüğünü tattırmadan evvel küçük azap(lar) tattırırız.” (bkz. Secde sûresi, âyet: 21)
İşte bu ifadeler rahmanın ifadeleridir. Hiç kimse merhametlilerin en merhametlisi olan Allah’tan daha merhametli değildir.
Hiç kimse dini konularda”aman efendim coçuklara karışmayın yazık,nasıl olsa sonra ibadetlerini yaparlar diyerek bizleri zalimlikle ve zorbalıkla suçlamasın.
Zira bizim vereceğimiz cezalar,cehennemin yanında,mukafat gibidir.
2-İşverenlerin işçilerini zorlaması.
Patronların işçilerine dini konularda baskı yapma hakkı olmayabilir. Ama müessesinde haram işlenmesine musade ettiği zaman bundan mesuldür. Bu tip hallarde işverenin işçilerini zorlama hakkı vardır. Eğer patron işçilerin içki humar veya fuhuş gibi gayri meşru ilişkilerine musaade ederse,
işlenen günahtan nasibine düşeni alacaktır.
* Sahih-i Müslim: 3408
3-Alimlerin tüm insanları zorlaması.
Alimlerin baskı yapmak için kullanacakları tek şey,bilgilerini ikna kabiliyetleri ile birleştirip inananları irşad etmeleridir.Bunu yaparken iyi işler yapanı cennetle müjdelemek,kötüleri ise cehennemle korkutmakla gerçekleştirebilecektir.
4-Devletin zorlaması.
Müslümanların ikdidar olduğu bir devlette,devletin,islam dininin sağladığı can,mal,akıl,nesil ve din emniyetini sağlamak için,gerektiği zaman hukuk sınırlarını aşmamak kaydıyla zorlama hakkı vardır.Mesela zekat toplamak ve dağıtmak ve dinen yasak olan zina,içki,kumar gibi şeylerin yapılmaması için baskı uygulama hakkına sahiptir.(3/104)22/41) 5-mahalle baskısı Mesela türbanlı birisi türbansız gezen birisine namaz kılan birisi namaz kılmayan başka birisine baskı yapabilirmi? Elbette namaz, oruç,haç veya türban gibi konularda bir kimse başka birisini bu emirleri yerine getirme hususunda zorlama hakkına sahip değildir. Sonuç olarak diyebilirizki;bütün insanlar istedikleri dini seçmekte özgüzdür.Ancak bir kimse İslam dinini kendi özgür iradesiyle seçer ve İslam'ı kabul ederse artık onun için dini emir ve yasaklarda bazı konularda zorlama olacaktır.Çünkü Müslüman demek: Allah'a ve ondan gelen emir ve yasaklara teslim olan kişi demektir. Bunun kaçınılmaz sonucu ise ilahi tehdidler ve baskılar olacaktır.Bizlere düşen görev ise sadece tepliğ ve irşad etmektir.Herkesin dönüşü Allah'a dır.O hesap görücü olarak yeter.
(www.abdulmetinhoca.com)
*
Tarih : 18 Ekim 2010 Pazartesi
Hit : 1851
|